Draft Guidelines accompanying Commission Regulation 1275/2008
Comments on the working document
Hans-Paul Siderius (SenterNovem) - 2 September 2009

The Netherlands welcome the draft Guidelines accompanying Commission Regulation
1275/2008 (Standby and off-mode).

However, the Regulation still has a large potential for different interpretations, especialy
regarding the “appropriateness for intended use”. We therefore ask the Commission to set up
and maintain a procedure regarding interpretation issues raised at Member State level, e.g.
guestions asked to authorities and issues during compliance checking.

Furthermore, we have the following concerns regarding the guidelines on:

» Definitions for standby and off mode (section 2.4)

» Ecodesign requirements, appropriateness for the intended use (section 2.7)

In general we think that the guidelines might lead to an interpretation of the Regulation that in
practice will result in an exemption from the Regulation for many products.

The working document provides on pages 6/7 several examples of functions that imply that
the conditions where such afunction is present is not the off mode or standby mode. In our
opinion however it should be stressed that these functions as such do not consitute a technical
justification why the product can not have an off mode and/or a standby mode (as defined in
the Regulation). This would make the Regulation meaningless for many CE and ICT
products.

A specific comment is that a network reactivation function (an example for conditions not
being “standby” on page 7) does not alead beyond standby because of the reactivition (thisis
explicitly included in the standby definition) but because of the network functions that need to
be active to realise the reactivation through a network.

Related to this we would argue that (network) connections that are not used and/or can be
switched off (during the test of the product) do not count in establishing whether the product
has an off mode or standby mode. Again, otherwise the Regul ation would be meaningless for
e.g. videorecoders with RF signal throughput or TVswith HDMI connection.

Regarding Annex Il we have the following more specific comment: wireless TV isnot an
example of network communication. Assuming the wireless TV is a product (as defined in the
Directive, meaning that it is put on the market as a single functiona unit albeit in various
physical boxes), the signal transfer, waking up of parts of the product etc. has nothing to do
with the connections of the product with the “outside world”. However, the wireless
connection between parts of the TV could establish atechnical justification that the
requirements to have a standby mode (complying with the targets) are inappropriate for the
intended use.

The “inappropriateness for intended use”’ in the Regulation refers to the justification of the
product not having a off or standby mode and to the justification of not implementing power
management.

First we note that the Regulation requires atechnical justification. In our opinion an economic
justification (putting an off switch on the product is too expensive) or reference to consumer
behaviour (consumers will never use the off switch on this product) is not a technical
justification and therefore can not be used by the manufactuers.



Furthermore, in practice we do not see any technical justification that a product should not at
least have off mode and therefor all products can comply with the Regulation on this point.
Also products that are normally left on 24 hrs/day (e.g. ADSL/VolIP end user equipment) or
are always at least in a network mode (e.g. comples set-top boxes) might be switched off by
the user when they are not used for longer periods, e.g. during holidays.

Note that the example above of the wireless TV could be atechnical justification for a product
not having a standby mode (complying with the targets), but also this product can have an off
mode.

The situation is different for implementing power management requirements, especially for
products that have a network mode. |mplementing power management would mean that the
network mode is no longer available (unless the network mode can be made available within
the power limits of the Regulation; which of courseis apreferred situation). The difference
with the off mode is that power management (by definition) puts the product in the required
mode (standby or off) without (direct) user action. However, products with a network mode
could also be put in amode where the network connection is till available and the power
consumption is lower than in the on-mode (but not meeting the power limits of the
Regulation).

In our opinion along reactivation timeis not atechnical justification; otherwise al products
with along start up (reactivation) time would also not need to have an off mode or a standby
mode.

In any case we suggest that these remarks are taken into account in the preperatory studies for
sound and imaging equipment and networked standby.



